Relatietherapie en systeemtherapie
in Utrecht Leidsche Rijn
De focus in behandeling van relatieproblemen is gericht op de interactie met de omgeving en hoe dit samenhangt met ervaren klachten en problemen.
Relatietherapie is voor stellen die een liefdesrelatie hebben en de liefde levend willen houden of weer levend willen krijgen.
Systeemtherapie is de naam voor therapie voor alle andere relatieproblemen.
Wij mensen hebben net als zoogdieren elkaar nodig. Dat maakt ons afhankelijk. Je emotioneel verbonden voelen met elkaar met behoud van autonomie vraagt moed en kwetsbaarheid. Het doel van therapie is werken aan gezonde, volwassen interactiepatronen.
Werken aan het verbeteren van de omgang met elkaar kan in relatiegesprekken. Om bijvoorbeeld uit te zoeken of samen verder gaan nog mogelijk is of als jullie besloten hebben uit elkaar te gaan om terug te kijken en samen goed af te sluiten. Dit is geen therapie, maar kan zeer waardevol zijn.
In de praktijk komen stellen of systemen die al langdurig een relatie hebben, meer dan 25 jaar bijvoorbeeld, maar ook jonge stellen. Elke relatiefase kent zijn uitdagingen.
Relatietherapie
Welke stellen zoeken zoal hulp?
- Uit elkaar groeiende of uit elkaar gegroeide stellen die te veel of te weinig gezonde confrontaties aangaan en de liefde niet meer goed levend weten te houden.
- Stellen waarbij sprake is van een vertrouwensbreuk als gevolg van bijvoorbeeld ontrouw met of zonder liegen en bedriegen.
- Stellen met een nieuw samengesteld gezin (in wording) kunnen last krijgen van de zogeheten stiefgezinproblematiek. Dat is een hoofdstuk apart en relatietherapie kan dan uitkomst bieden.
Samen gaan we op zoek naar de interactiepatronen, die de liefde en de verbinding in de weg staan. Soms is inzicht genoeg, maar meestal is meer nodig om tot verandering te komen. Denk aan bespreken van pijnlijke zaken in een veilige omgeving onder begeleiding, oefenen met gezonde patronen en versterken van goede relatiegewoontes.
Systeemtherapie
Als je vast loopt in familiecontacten of andere belangrijke contacten en je bent bereid om samen te werken aan het veranderen van jullie interactiepatronen kan systeemtherapie helpend zijn.
Relatiegesprekken of systeemgesprekken
Wanneer therapie gericht op verbetering van de relatie niet aan de orde is en jullie willen toch werken aan meer begrip en respect voor elkaar, om wat voor reden dan ook, dan kunnen relatiegesprekken helpend zijn.
Een “relatie APK” kan ook interessant zijn. Wanneer de relatie niet problematisch is, maar je zou wel meer verdieping willen in je relatie en je wilt graag wat begeleiding hierbij, dan kunnen een paar relatiegesprekken zinvol zijn.
Denk bij systeemgesprekken aan gesprekken tussen volwassen kinderen en ouders of broers en zussen.
In overleg is veel mogelijk. Wees welkom.
Werkwijze
De meest voorkomende therapie-richtingen die gebruikt worden in de wereld van relatietherapie zijn Emotionally Focused Therapy en Gedragstherapie. Beiden zijn mogelijk in mijn praktijk. In de intake onderzoeken we de relatiegeschiedenis, de knelpunten in de relatie, verlangens en behoeften en hulpvraag. In de behandeling ligt de focus op het creëren van een gevoel van veiligheid in de interactie, herkennen van niet-helpende patronen en werken aan helpende, volwassen interactiepatronen, met respect voor elkaar. En als de liefde dan nog groot genoeg is, kan leven in een liefdevolle, veilige verbinding met elkaar het resultaat zijn.
Kosten
Bij relatietherapie moet u denken aan drie tot zes sessies van 90 minuten à € 210,- bij aanvang en daarna drie à vier sessies van een uur à € 152,- in een periode van 6 maanden. Dit is gemiddeld. Het is sterk afhankelijk van de complexiteit van de problematiek en afhankelijk van uw inzet voor de behandeling. Voor zelfbetalende zorg is geen verwijsbrief nodig.
Klik hier voor de pagina met de Tarieven en vergoedingenlijst.
Voor relevante informatie, snuffel hieronder:
Blanco - laten staan
Handige links
- www.eft.nl/wat-is-eft/voor-jou Hier lees je over Emotionally Focused Therapy
- seksualiteit.nl Voor informatie en tips over seksualiteit en seksuele relaties
Boeken
- Relaties, hoe doe je dat?; Karin Wagenaar. In dit boek lees je duidelijke uitleg over hechtingsstijlen en geeft ook tips.
- Omgaan met hechtingsproblemen; Pieternel Dijkstra
- Houd je vast; Sue Johnson
- Jaloezie, omgaan met ziekelijke jaloezie; Pieternel Dijkstra
Vragenlijsten
Vragenlijst Dyadic Assesment (DAS) Deze relatievragenlijst kan helpen om inzicht te krijgen in jullie verschillen, overeenkomsten, zorgen en behoeften.

“De eerste jaren van de gezinsvorming kan risicovol zijn voor de liefde. Er verandert dan veel.”
Afspraak binnen 2 à 3 weken
Kosten en vergoedingen
Klik hier voor meer informatie